Itt a börtönválogatott!

 

Bódis András – HETI VÁLASZ

 

A BKV-bomba robbanásával beindult az elszámoltatás - megelőzve a kormányváltást. A 2002 óta regnáló hatalom száznál több gyanúsítottat, vádlottat, elítéltet, illetve érintettet "termelt" ki - és ez csak az eddig ismertté vált esetek száma. A legnagyobb halakról negyvenfős listát készítettünk.

Politikai-gazdasági bűncselekményből egy is sok, aligha érdem tehát, hogy az 1998 és 2002 között kormányzó jobboldal "mindössze" három nagynevű elítéltet adott a hazának - a vesztegetésen kapott Székely Zoltán és a hivatalával visszaélő Szabadi Béla kisgazda képviselők, illetve a hűtlen kezelésért bűnhődő fideszes Várhegyi Attila képében.

A Zuschlag-balhéval, teréz- és erzsébetvárosi ingatlanpanamákkal, vidéki földügyletekkel, "megfigyelési" és BKV-botrányokkal terhelt baloldali kurzus viszont tragikusabb mérleggel zár. Noha még el sem kezdődhetett a Fidesz által beígért elszámoltatás, a ma ismert főbb érintettek közül kilencet máris elítéltek, 22-en gyanúsítotti vagy vádlotti sorban vannak - és kilenc olyan személy akad, aki csak mentelmi jogának (vagy a diplomáciai mentesség intézményének) köszönheti, hogy eddig megúszta az eljárást.

 

Negyvenfős listánkban ráadásul kizárólag pártvezetőket, parlamenti képviselőket vagy országgyűlési aspiránsokat, frontpolitikusok kampányguruit, polgármestereket és alpolgármestereket, minisztériumi vagy állami vállalati potentátokat szerepeltetünk.

A kisebb halak - például az "egyszeri" önkormányzati képviselők, alacsonyabb rangú hivatalnokok - felsorolása ugyanis szétfeszítené cikkünk kereteit, hiszen a VI-VII. kerületi ingatlanügyek és a Zuschlag János körüli esetek önmagukban 52 gyanúsítottat/ vádlottat dobtak felszínre. (Ilyenformán nem tüntettük fel lajstromunkban a "csak" kiskunhalasi önkormányzati múlttal rendelkező, vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt első fokon öt év börtönre ítélt MSZP-s Weiszenberger Lászlót, valamint a Hunvald-ügyben megégő SZDSZ-es Kardos Pétert.)

A nevesebb vádlottak és gyanúsítottak között több egykori országgyűlési képviselőt találtunk: Zuschlag mellett Szilvásy György és Hunvald György is ilyen, igaz, utóbbiak 2006-ban - vesztükre - lemondtak parlamenti mandátumukról és ezzel a mentelmi jogról.

A Fidesz kétharmados győzelme esetén az UD Zrt.-t "megsemmisítő" titkosszolgálati akcióban szerepet vállaló két MDF-es politikus (Dávid Ibolya és Herényi Károly) mentelmi jogát szinte biztosan felfüggeszti a Tisztelt Ház. A BKV-botrány által elsodort Hagyó Miklós, az Andrássy úti paloták "kiszervezéséhez" segédkező Kékesi Tibor és az ugyancsak közvádas ügyben érintett Szabados József pedig aligha kerül be megint az Országgyűlésbe - vagyis mindhárom MSZP-s személyiség gyanúsíthatóvá válik.

Azzal viszont, hogy a szocialista párt eltanácsolta Hagyót a választási szerepléstől, nyilvánvalóvá vált egy újabb gikszer: Hatvani Csaba terézvárosi jelölt két büntetőügyben gyanúsított, tehát a logika szabályai szerint őt is vissza kellene léptetni - ám az MSZP lapzártánkkor még ragaszkodott hozzá.

Nehéz helyzetben van a szocialista Molnár Gyula és a liberális Lakos Imre is; Ihász Sándor fővárosi főügyész január végén egyértelművé tette a Magyar Nemzetnek, hogy a XI. kerületi Kopaszi-gát áron aluli eladása miatt indított eljárásban "elkülönítettek egy szálat, amelyben a Központi Nyomozó Főügyészség az illetékes, mert a feltételezett elkövetők vonatkozásában kizárólag ez a szervezet jogosult eljárni" (tehát parlamenti képviselőkről lehet szó). Az ügyészségi vezető azt sem titkolta, hogy a hivatali visszaélés miatt folyó nyomozás két célszemélyének az újbudai önkormányzatnál döntési jogköre van - vagyis Molnár Gyula polgármester és Lakos Imre alpolgármester ügyészségi kihallgatása szinte borítékolható.

És mindez csak a kezdet. A VI. kerületben ugyan egyetlen palota értékesítése miatt kellett meggyanúsítani tucatnyi helyi politikust - információink szerint mára a nyomozó hatóság 32 lakóépület és 65 tetőtér eladását vizsgálja, vagyis lassan BKV-s méreteket ölt a terézvárosi ingatlanügy. S bár Hagyó Miklóst és a főpolgármesteri tanácsadóként jegyzett Mesterházy Ernőt egyelőre csak a közlekedési vállalat körüli turbulencia érte el, a szocialista politikus kedvenc ügyvédi irodája több más budapesti tulajdonú cégtől is tízmilliókat szakított (Heti Válasz, 2009, 48. szám).

Demszky Gábor előzetesben ülő bizalmasa szintén beépítette embereit néhány önkormányzati érdekeltséghez; Mesterházy valamikori üzlettársai közül Tóthfalusi György került a BKV igazgatóságába, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezető testületébe Bognár Attila ülhetett, és a főtanácsadó kegyeltjének mondják a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. biztonsági igazgatóját, Elek Józsefet is.

Lapunk már tavaly novemberben jelezte, hogy a BKV-s károkozásokkal vetekedő ügyletet készítenek elő a csepeli szennyvíztisztítónál, hiszen minden jel arra utalt, hogy a főváros szándékosan akar elbukni egy ötmilliárd forintos pert a beruházás francia magánkivitelezőivel szemben. Cikkünk nyomán a Fidesz és a KDNP közgyűlési előterjesztést készített a pénz megfogása érdekében - sőt, Schneller Domonkos és Wertán Zsolt Zoltán ellenzéki képviselők a legfőbb ügyészt is tájékoztatták a "szennyvizes" problematikáról.

A budapesti botrányok száma tehát - kis túlzással - a végtelenhez közelít, de a kormányváltás idejére több más, nagypolitikáig érő nyomozás is eredményt hozhat. (Az ügyészség például a sukorói kaszinóváros-tervet megalapozó földcsere, illetve a moszkvai magyar kereskedelmi képviselet eladása tárgyában is eljárást folytat, a rendőrség pedig - a kétes szerződésállomány miatt - hozzáfogott a MÁV feltérképezéséhez.)

A BKV-bomba robbanása ráadásul az elszámoltatás receptjét is megismertette a közvéleménnyel. Ezek szerint a politikusoknak (és az általuk kinevezett új vállalatvezetőknek) nincs más dolguk, mint kiszabadítani az eddig titokszobákban rejtegetett megbízási-tanácsadási-informatikai szerződéseket. Hogy - némi szakértői mérlegelést követően - az arra hivatott gazdaságvédelmi nyomozók állapítsák meg a hűtlen kezelést vagy a hivatali visszaélést. Ezután pedig már a dominók egymást döntik.


 

 

Gyanúsak, bűnösök és veszélyeztetettek*


AKIKET GYANÚ VAGY VÁD ALÁ HELYEZTEK

1. Antal Attila
A Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes által kinevezett BKV-exvezérigazgatót azzal gyanúsítják, hogy előnytelen szerződéseket kötött és indokolatlanul magas végkielégítések kifizetését engedélyezte, azaz hűtlen kezelést követett el. Házi őrizetben van.

2. Gál György
Az SZDSZ 2002-es budapesti választási listáján szereplő politikust különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, társtettesként, bűnszervezet tagjaként elkövetett csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítják az erzsébetvárosi ingatlanpanamaként elhíresült ügyben. Előzetes letartóztatásban van.

3. Hatvani Csaba
Terézváros alpolgármesterét, az MSZP országgyűlési képviselőjelöltjét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítják az Andrássy út 47. alatti palota áron aluli eladása miatt. 2009 végén a kerékbilincselési botrányban is gyanúsítottként hallgatták ki a politikust, mivel a nyomozók szerint rávette a helyi közterület-felügyelet vezetőjét, hogy egy szabálytalanul parkoló kocsiról - fizetés nélkül - leszereljék a kerékbilincset.

4. Hegedűs Károly
A VI. kerület másik MSZP-s alpolgármestere is gyanúsított az Andrássy út 47. eladása ügyében, hiszen tavaly év elején a rendőrség a 2002-2006-os ciklus majd' minden, a témában igennel szavazó helyi képviselőjének idézést küldött.

5. Horváth Éva
A Schmuck Andor-féle Tisztelet Társaságának volt szóvivőjét, Hagyó Miklós sajtósát bűnsegédként és felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés gyanújával hallgatták ki a BKV-ügyben.

6. Hunvald György
Erzsébetváros szocialista polgármesterét a Gál Györgynél már említett bűncselekményekkel gyanúsítják. Előzetes letartóztatásban van.

7. Kaszab Csaba
A volt kőbányai alpolgármestert 2008-ban már jogerősen két év letöltendő börtönre ítélték a X. kerületben végzett házfelújításokkal kapcsolatos csúszópénzek miatt. A politikus ügye tavaly újrakezdődött, miután a jogerős és az elsőfokú ítéletet is hatályon kívül helyezték: kiderült, hogy a bíró közeli rokona volt az egyik közreműködő ügyvédnek.

8. Kemecsei Árpád
Baráth Etele szocialista politikus volt kampányfőnöke a Zuschlag-ügy 15. rendű vádlottja. Jelenleg is MSZP-s önkormányzati képviselő Zuglóban.

9. Kolompár Orbán
Az Országos Cigány Önkormányzat elnöke ellen három eljárásban emeltek vádat - sikkasztás és jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt. A roma vezető baloldali beágyazottságát bizonyítja, hogy a hozzá köthető szervezetek 2007-ben húszmillió forintnyi "szponzorpénzt" kaptak az állami Szerencsejáték Zrt.-től.

10. Krausz Csaba
Az MSZP 2002-es budapesti választási listáján szereplő politikus a Zuschlag-ügy 15. rendű vádlottja.

11. Kullai Tamás
A 2002-ben az MSZP Bács-Kiskun megyei választási listáján szereplő politikus a Zuschlag-ügy 7. rendű vádlottja.

12. Marsovszky Balázs
Az MSZP 2006-os budapesti választási listáján szereplő politikus a Zuschlag-ügy 6. rendű vádlottja.

13. Mesterházy Ernő
Demszky Gábor volt városházi főtanácsadóját, a mai SZDSZ egyik legfontosabb háttéremberét felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt hallgatták ki. A rendőrség szerint rábírta a BKV vezetőit, hogy indokolatlan szolgáltatásokra szerződjenek külsős vállalkozókkal. Előzetes letartóztatásban van.

14. Regőczi Miklós
A székesfehérvári önkormányzat egykori SZDSZ-es politikusát, a BKV későbbi kommunikációs és értékesítési vezérigazgató-helyettesét szintén szükségtelen szerződéskötésekkel gyanúsítják. Házi őrizetben van.

15. Rényi-Vámos Krisztina
A Budapest Airport volt jogi igazgatóját bűnszövetségben elkövetett vesztegetéssel, csalással és hűtlen kezeléssel gyanúsítják. 2003-ban pályáztatás nélkül került be a még állami tulajdonú cég vezérkarába - épp amikor az MSZP pénztárnoki vonalával szívélyes viszonyt ápoló Hárskuti János volt a reptér első embere. Előzetes letartóztatásban van.

16. Szabó Loránd
Dombóvár volt szocialista polgármesterét sikkasztással, vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel vádolják.

17. Sziebert György
A Budapest Airport volt munkatársát, a BKV későbbi jogi igazgatóját a Rényi-Vámos Krisztinánál már említett bűncselekményekkel gyanúsítják. Előzetes letartóztatásban van.

18. Szilvásy György
A volt titokminisztert különleges személyes adattal való visszaélés miatt gyanúsították meg tavaly az UD Zrt. ügyében. Ennek ellenére a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. humánpolitikai főigazgatójaként folytathatta pályáját.

19. Tóthfalusi György
Az SZDSZ egykori fővárosi képviselőjét, a BKV későbbi igazgatósági elnökét felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják.

20. Verók István
Terézváros MSZP-s polgármestere a Hatvani Csabánál és Hegedűs Károlynál említett ingatlanügylet miatt lett gyanúsított.

21. Zelenák Tibor
Regőczi Miklós egykori székesfehérvári munkatársát, a BKV későbbi főosztályvezetőjét szintén szükségtelen szerződéskötésekkel gyanúsítják. Előzetes letartóztatásban van.

22. Zuschlag János
Az MSZP volt országgyűlési képviselőjét különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével mint felbujtót vádolják. Előzetes letartóztatásban van.

AKIKET MÁR ELÍTÉLTEK

1. Andráska Gergely
Az MSZP 2002-es országos választási listáján szereplő politikust 2008-ban egy év tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélték befolyással üzérkedés miatt. Ebben az ügyben - a Zuschlag-botrányhoz hasonlóan - pályázati pénzek "elterelésével" próbálkoztak az elkövetők.

2. Benedek Fülöp
Az agrártárca egykori államtitkárát tavaly decemberben - első fokon - másfél év felfüggesztett börtönbüntetésre, valamint hárommillió forintos pénzbírságra ítélték hivatali visszaélésért egy pákozdi földügylet miatt.

3. Bujnóczki Sándor
A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Krasznokvajda szocialista polgármesterét hat hónap börtönbüntetésre ítélték - a végrehajtást két évre felfüggesztve. A hivatali visszaélésért felelősségre vont politikust a közügyektől nem tiltották el, így tavaly év végén ismét ő lett a település első embere.

4. Csonka Gábor
Lendvai Ildikó egykori kampányfőnökét 2007-ben - vesztegetést színlelve elkövetett hivatali befolyással üzérkedés miatt - három év börtönbüntetésre ítélték.

5. Kabai Károly
Veres János expénzügyminiszter volt üzlettársát, Nyírbogát egykori MSZP-s polgármesterjelöltjét 2007-ben adócsalás miatt három és fél év börtönre ítélték.

6. Kodela László
A Miniszterelnöki Hivatal volt helyettes államtitkárát tavaly 8,1 millió forint pénzbüntetésre ítélték adócsalás miatt. Ennek ellenére máig nem mozdította el a kormány a Magyar Közlöny-, Lap- és Könyvkiadó éléről, valamint a Zalaerdő Zrt. felügyelőbizottságából.

7. Rácz Péter
Az MSZP 2002-es országos választási listáján is szereplő úttörővezetőt (Butor Klára volt szocialista pártigazgató élettársát) 2007-ben - a csillebérci vadászház eladása ügyében - hűtlen kezelés miatt másfél év felfüggesztett szabadságvesztésre és egymillió forint pénzbüntetésre ítélték.

8. Szarvas Attila
Az MSZP által támogatott egykori mezőkovácsházi polgármestert 2007-ben gazdasági előny jogosulatlan felhasználása és folytatólagosan elkövetett társadalombiztosítási csalás bűntette miatt egy év szabadságvesztésre ítélték.

9. Walter Dezső
Sopron volt szocialista polgármestere 2008-ban veszített abban a polgári peres eljárásban, amelyet családi cégének ingatlanvásárlása ügyében indított az új önkormányzati vezetés. A közvagyonból törvénysértő szerződéssel megszerzett ingatlan tulajdonjoga visszaszállt a városra.

AKIKET ELÉRHETNEK A MOST FUTÓ BOTRÁNYOK

1. Dávid Ibolya
Noha a legfőbb ügyész szerint az MDF elnöke megalapozottan gyanúsítható személyes adattal való visszaélés vétségével, valamint kényszerítés bűntettével az UD-ügyben, a leköszönő Országgyűlés nem függesztette fel a politikus mentelmi jogát. Az új parlament vélhetően újra szavaz majd az indítványról.

2. Fürst György
Az ügyészség egyelőre nem gyanúsította meg a terézvárosi ingatlanbotrányok kulcsfiguráját. Úgy tudjuk, a volt MSZP-s alpolgármester (egy egzotikus ország védelmét élvezve) diplomáciai mentességet járt ki magának, de ezzel legfeljebb időt nyerhet.

3. Hagyó Miklós
A BKV több, őrizetben vagy letartóztatásban lévő vezetője is terhelő vallomást tett a volt MSZP-s főpolgármester-helyettesre. A következő ciklusban nem lesz képviselő - tehát nem védi majd a mentelmi jog.

4. Herényi Károly
Az MDF elnökhelyettesére ugyanaz vonatkozik, mint Dávid Ibolyára.

5. Horváth Klára
A Magosz tudomása szerint hűtlen kezelés bűntette gyanújával nyomoznak Bábolna szocialista polgármestere (parlamenti képviselő) ellen.

6. Kékesi Tibor
A Verókot és társait érintő VI. kerületi nyomozást 2009 júliusában áttették a Központi Nyomozó Főügyészségre, mivel egy közjogi tisztség betöltésén alapuló mentességet élvező személy is képbe került. Ez vélhetően Terézváros MSZP-s parlamenti képviselője - akit idén tavasztól nem véd a mentelmi jog.

7. Lakos Imre
Sajtóinformációk szerint az SZDSZ képviselőjét, Újbuda alpolgármesterét is kihallgathatják a Lágymányosi-öböl privatizációjával összefüggésben indult nyomozásban. A politikust tavasztól várhatóan nem védi a mentelmi jog.

8. Molnár Gyula
Újbuda MSZP-s polgármesterére ugyanaz vonatkozik, mint Lakos Imrére - bár nincs kizárva, hogy egyéni győzelmet aratva ismét bekerül az Országgyűlésbe. Tehát az új parlament dönthet az esetleges mentelmijog-felfüggesztésről.

9. Szabados József
Baktalórántháza volt alpolgármesterét hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt gyanúsítanák meg, ám tavaly e közvádas ügyben a Tisztelt Ház nem függesztette fel az MSZP-s politikus mentelmi jogát. A választások után ez az ügy is elindulhat.

* Listánkban kizárólag pártvezetőket, parlamenti képviselőket vagy -jelölteket, frontpolitikusok szolgálatába szegődött bizalmasokat, polgármestereket és alpolgármestereket, minisztériumi főembereket és állami/fővárosi vállalatvezetőket szerepeltetünk.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elvtarsakvege.blog.hu/api/trackback/id/tr391774993

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mi úgyis beszavazzuk Molnár Gyulát 2010.03.10. 19:35:40

Újbudát ellepték a nem kampányoló Fidesz plakátjai. Guzmicás egy választókerület ez Viktoréknak. Nem elég, hogy az MSZP Molnár Gyulát, a polgármestert indítja, de még jelöltet is kelet váltani. Először Orbán Anita indult volna itt (nincs semmiféle rok...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása